Rusreformen og legalisering av rusmidler.
Innledningsvis i møtet hadde Nils Arne Bråten en 3-minutter med tanker om det islandske presidentvalget der Halla Tomasdottir vant og det faktum at landet med under 300 000 innbyggere har klart å ta vare på sitt eget språk på en beundrinsmessig måte.
Vårt medlem Rolf Gråwe er psykolog og professor ved NTNU og mandag 18.nov orienterte han oss om forslaget til rusreform og ga sine synspunkter på den og på legalisering av illegale rusmidler/narkotika.
Rusmidler er svært mye forskjellig og har bl a dempende, hallusinogene og stimulerendeer effekter. Mange er blitt mer vanlig i befolkningen, spesielt blant de under 25 år. Men fortsatt er det alkohol som er det mest skadelige rusmiddlet. Mellom 2 og 300 000 mennesker er "avhengig" av alkohol mens 20 -30 000 er avhengig av illegale rusmidler.
Rolf ga en info om de viktigste elementene i forslaget og om det som bekymrer mest. Cannabis / hasj er det mest vanlige illegale rusmiddlet og flere land har legalisert dette til eget bruk. Legalisering er fremdeles kontroversielt i de fleste land. Avkriminalisering og reduserte straffereaksjoner er noe mange er opptatt av, særlig for den gruppen av brukere som regnes som problembrukere eller rusmiddelavhengige, og som trenger mer hjelp enn straff. Der cannabis er legalisert, der øker også bruken og problemene. Dette ser man spesielt i delstater i USA som har legalisert cannabis. De opplever en eksplosiv økning av antallet med symtomer på cannabisavhengighet samt plager som f eks kvalme, magesmerter, dissosiasjoner, depresjon, fatigue, selmordstanker og psykosesymtomer.
I NOU 2024:12 drøftes og foreslåes endret håndheving av narkotikaovertredelser, særlig vektlegges påtaleunnlatelser for besittelse/bruk/erverv av mindre mengder narkotika til eget bruk for de som har problemer.
Det er bred enighet om at det å fengsle rusavhengige eller øke bøteleggelsen ikke bidrar til å hjelpe denne gruppen. Videre er det ganske uklart hvor grensa for hvor mye rusmidler til eget bruk skal ligge. De foreslåtte terskelverdiene for lovlig mengde virker tilfeldig satt og de tar ikke hensyn til mengde av virkestoff (og dets halveringstid) i det enkelte rusmiddel. Det er imidlertid et faktum at økt tilgjengelighet og rimeligere pris, fører til økt i bruk. Strafferetslige tiltak må supleres med brede hjelpetiltak og andre tiltak som motvirker bruk. Spesielt viktig er forebyggende tiltak rettet mot de unge. Nedbygging av døgntilbud i rusinstitusjoner og fjerning av langtidsplasser er feil vei å gå.
13. mars 2025
Utvandringen fra Norge
De første utvandringer til Amerika skjedde på 1600-tallet, men den store vandringen foregikk midt på 1800-tallet. Dette kunne Jan Habberstad berette om i vårt møte 10.mars.
22. februar 2025
Geologiske naturressurser
Mandag 17. februar hadde vi gleden av å høre om vårt landskap og endringen av det gjennom tusener av år.gjennom et foredrag av geolog Rolf Magne Dahl. Geologi gir landskapet karakter, skaper muligheter og setter begrensninger.
11. februar 2025
Klubbliv gjennom 50 år i møte 10.febr
Ragnvald Knudsen har vært medlem i Rotary siden 1977, nesten like lenge som klubben vår har eksistert. Hans yrkesklassifikasjon er bokhandler og han har holdt mange yrkesforedrag i både denne klubben og i andre klubber i byen.
5. februar 2025
Guvernørbesøk fra DG Aud
DG Aud Schjødt Fredriksen Hadde 4. februar invitert seg til å besøke Malvik RK og de inviterte oss til å komme dit og møte guvernøren. Hyggelig å møte både DG og medlemmene i Malvik.
5. februar 2025
Årets nettverkskonferanse ble spennende og er viktig for alle
Over 90 rotarianere samt noen ukrainske gjester var tirsdag 4. februar samlet til årets nettverkskonferanse i Sparebanken Midt-Norges lokaler i Trondheim. Og med et meget viktig og dagsaktuelt tema: «Ukraine defence against Russia’s fullscale invation».
9. januar 2025
«Miljøpakkens arbeid og prioriteringer».
Notat fra møte i Charlottenlund Rotaryklubb 6. januar 2025.
Kveldens foredrag var ved Inger Mari Eggen, enhetsleder i Mobilitets- og samferdselsetaten i Trondheim Kommune.. Denne enheten ligger under Byrådsområde Miljø-, næring og samferdsel.
12. november 2024
Ove Mjølnerød fortsetter med "Hva jeg spiser - og ikke spiser"
Mandag 11.nov kunne Ove fortsette med å fortelle om hva han spiser og hva han ikke spiser. Første del fikk vi 30/9. Den 92 år gamle legen er godt oppdatert og full av energi fortsatt.
5. november 2024
Egoforedrag av Lars Tøndel
Klubbens nye medlem, Lars Tøndel, var hovedaktør i vårt klubbmøte 4.nov. Han fortalte om sin oppvekst på 60-tallet på Bakkaunet her i Trondheim. Han ble født i 1963 og fikk sine første skoleår på Bispehaugen skole og senere ungdomsskole på Rosenborg.
22. oktober 2024
Egoforedrag av Dag Svinsås
Som infosjef og presseansvarlig i Rosenborg BK på 90-tallet, fikk han senere mange år en posisjon i det europeiske fotballforbundet UEFA, «han var som et lite tannhjul i et stort og velfungerende maskineri»! Vi fikk et glimt fra kulissene!
27. august 2024
Klubbmøte
President Lars ønsket velkommen til alle, innkludert de 2 gjestene som deltok i møtet. Forhåpentlig vis ga det mersmak å erfare litt om hvordan en Rotaryklubb er fra innsida og at de vil bli medlem.