De taptes saga - hurtigruters forlis og tragedier
Dampskipskonsulent August Kriegesmann Gran var i sin tid planlegger og opphavsmann til Hurtigruta som nå har seilt i mer enn 130 år. Vårt klubbmedlem Odd Berg har interessert seg for de skipene som har gått ned på sine turer. 14.nov ga han oss et tilbakeblikk.
2. juli 1893 la sjøkaptein Richard With ut fra Trondheim med kurs for Hammerfest med DS Vesterålen på den første ordinære tur for Hurtigruten. Før andre verdenskrig var alle skip utelukkende av dampskip. Ombord var det først og fremst gods og noe persontransport.
Krigsåra var vanskelige, flere skip ble senket og mange omkom. Odd Berg ga oss et innblikk i 15 av de skipene som har forlist i krigstid og/eller i uvær.
- Haakon Jarl og Kong Harald kolliderte på Vestfjorden -
- Haakon Vll gikk på grunn ved Melsholmen
- Hera gikk på land ved Havøygavlen
- Dronning Maud ble beskutt av tyskerne og kantret i fjæra
- Nordnorge overtatt av tyskere og beskutt av engelske fly ved Hemnesberget og sank på dypt vann.
- Ariadne og Prins Olav ble satt inn i konvoi til England og senket av tyskerne utenfor Shetlandsøyene.
- Prinsesse Ragnhild sank på tur nordover fra Bodø med flere hundre tyske soldater ombord, ukent årsak.
- Mira ble senket på vei ut fra Svolvær etter at den ikke stoppet for varselskudd.
- Richard With ble senket ved Havøygavlen av en britisk ubåt, stikk i strid med gjeldende avtale med britene.
- Vesterålen (hurtigrutens første skip) ble truffet av en torpede fra en russisk ubåt nord for Bergsfjorden og sank.
- Sanct Svithun l ble satt i brann utenfor Ålesund av britiske fly og den sank ved et skjær der.
- Irma ble torpedert og beskutt av norsk MTB ved Hustadvika.
- Nordstjernen berørte land ved en holme på vei ut av Raftsundet. Skaden på skipet var så stor at det sank
- Sanct Svithun2 gikk på grunn på Folla i 1962, den utenkelige tragedien. En stor feilnavigering, men hvorfor og hvordan kunne det skje?
Til sammen kostet alle disse forlisen rundt 500 mennesker livet.
Øverste bilde er av DS Vesterålen, det neste av MS Svithun2 og det siste av en av de nyeste skipene.
13. mars 2025
Utvandringen fra Norge
De første utvandringer til Amerika skjedde på 1600-tallet, men den store vandringen foregikk midt på 1800-tallet. Dette kunne Jan Habberstad berette om i vårt møte 10.mars.
22. februar 2025
Geologiske naturressurser
Mandag 17. februar hadde vi gleden av å høre om vårt landskap og endringen av det gjennom tusener av år.gjennom et foredrag av geolog Rolf Magne Dahl. Geologi gir landskapet karakter, skaper muligheter og setter begrensninger.
11. februar 2025
Klubbliv gjennom 50 år i møte 10.febr
Ragnvald Knudsen har vært medlem i Rotary siden 1977, nesten like lenge som klubben vår har eksistert. Hans yrkesklassifikasjon er bokhandler og han har holdt mange yrkesforedrag i både denne klubben og i andre klubber i byen.
5. februar 2025
Guvernørbesøk fra DG Aud
DG Aud Schjødt Fredriksen Hadde 4. februar invitert seg til å besøke Malvik RK og de inviterte oss til å komme dit og møte guvernøren. Hyggelig å møte både DG og medlemmene i Malvik.
5. februar 2025
Årets nettverkskonferanse ble spennende og er viktig for alle
Over 90 rotarianere samt noen ukrainske gjester var tirsdag 4. februar samlet til årets nettverkskonferanse i Sparebanken Midt-Norges lokaler i Trondheim. Og med et meget viktig og dagsaktuelt tema: «Ukraine defence against Russia’s fullscale invation».
9. januar 2025
«Miljøpakkens arbeid og prioriteringer».
Notat fra møte i Charlottenlund Rotaryklubb 6. januar 2025.
Kveldens foredrag var ved Inger Mari Eggen, enhetsleder i Mobilitets- og samferdselsetaten i Trondheim Kommune.. Denne enheten ligger under Byrådsområde Miljø-, næring og samferdsel.
12. november 2024
Ove Mjølnerød fortsetter med "Hva jeg spiser - og ikke spiser"
Mandag 11.nov kunne Ove fortsette med å fortelle om hva han spiser og hva han ikke spiser. Første del fikk vi 30/9. Den 92 år gamle legen er godt oppdatert og full av energi fortsatt.
5. november 2024
Egoforedrag av Lars Tøndel
Klubbens nye medlem, Lars Tøndel, var hovedaktør i vårt klubbmøte 4.nov. Han fortalte om sin oppvekst på 60-tallet på Bakkaunet her i Trondheim. Han ble født i 1963 og fikk sine første skoleår på Bispehaugen skole og senere ungdomsskole på Rosenborg.
22. oktober 2024
Egoforedrag av Dag Svinsås
Som infosjef og presseansvarlig i Rosenborg BK på 90-tallet, fikk han senere mange år en posisjon i det europeiske fotballforbundet UEFA, «han var som et lite tannhjul i et stort og velfungerende maskineri»! Vi fikk et glimt fra kulissene!
27. august 2024
Klubbmøte
President Lars ønsket velkommen til alle, innkludert de 2 gjestene som deltok i møtet. Forhåpentlig vis ga det mersmak å erfare litt om hvordan en Rotaryklubb er fra innsida og at de vil bli medlem.