Vaksiner og vaksinering

Overlege Svein Arne Nordbø, pensjonert virolog fra St. Hospital mm, foredro mandag 8.april 2024 om vaksiner og vaksinering. Vaksinering er bruk av vaksine som stimulerer immunsystemet slik at den som blir vaksinert, blir beskyttet mot den aktuelle sykdomm. Stort område, så bare et lite utvalg blir omtalt.

Vaksinene man bruker i dag, kan inndeles i tre hovedgrupper:

·       levende, svekkede bakterier eller virus

·       ikke-levende (inaktiverte) bakterier eller virus

·       deler av mikroorganismer: protein, toksoid, polysakkarid, polysakkaridkonjugat, DNA

Mange vaksiner tilsettes et hjelpemiddel (adjuvans) for å øke immunresponsen, det vil si for å gjøre dem mer effektive.

De første vaksinene ble utviklet av pionerer på 1700-tallet. Den første utviklingen av vaksiner var basert på en observasjon av at mennesker som hadde vært smittet med kopper, ikke fikk sykdommen på nytt. Variolasjon, en primitiv form for vaksinering, hadde en viss utbredelse i Europa, også i Norge, på 1700-tallet.

Den moderne vaksineteknikkens far er den engelske legen Edward Jenner (1749–1823). Han hadde merket seg at budeier som var smittet med kukopper, som er ufarlig for mennesket, ikke fikk menneskekopper (vanlige kopper). Han begynte derfor å vaksinere mennesker med infisert materiale fra dyr som hadde kukopper. For de som fikk vaksinen, resulterte dette i nærmest full beskyttelse mot menneskekopper.

En annen pioner var Louis Pasteur. Han er kanskje mest kjent for oppfinnelsen av Pasteurisringsmetoden, men var fra midten av 1800-tallet opptatt av å bekjempe miltbrann og kolera.

Poliovaksinen ble utviklet på midten av 1950-tallet. Vaksinen og vaksineprogrammene som ble iverksatt har ført til at sykdommen langt på vei er borte, i alle fall i den vestlige verden.

Meslinger er en svært smittsom sykdom som oftest rammer barn og unge. Mesligvaksine ble en del av barnevaksineprogrammet fra 1960-tallet. Viktig med høy vaksinedekning (over 95%).

Influensavaksine er en annen viktig form for vaksine. Den alvorligste epidemien var den såkalte Spanskesyken som krevde minst 50 millioner menneskeliv i årene rundt 1920. Influensaviruset muterer lett, og krever hyppige oppfriskninger med tilpasset vaksine.

De fleste vaksinene har begrenset virketid, og derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at vi revaksiner med ulike intervaller.

18 år eller eldre

Difteri/ stivkrampe/ pertussis (kikhoste)/polio

Hvert 10.år

 

Meslinger/kusma/rubella (røde hunder) –MMR

Én gang hvis ikke vaksinert/gjennomgått sykdommene

65 år eller eldre

Influensa

Hvert år

 

Pneumokokker (Lungebetennelse)

Hvert 6. år

 

Korona

Oppfriskningsdose etter anbefaling

 

Innledningsvis hadde Torstein Holm en 3-minutter der han refererte en hilsen til Charlottenlund Rotaryklubb i forbindelse med 50-årsjubileumet fra Presidenten i Rotary International, Gorden R Mcinally. 17 medlemmer var til stede.


 
Utvandringen fra Norge

13. mars 2025

Utvandringen fra Norge

De første utvandringer til Amerika skjedde på 1600-tallet, men den store vandringen foregikk midt på 1800-tallet. Dette kunne Jan Habberstad berette om i vårt møte 10.mars.

Geologiske naturressurser

22. februar 2025

Geologiske naturressurser

Mandag 17. februar hadde vi gleden av å høre om vårt landskap og endringen av det gjennom tusener av år.gjennom et foredrag av geolog Rolf Magne Dahl. Geologi gir landskapet karakter, skaper muligheter og setter begrensninger.

Klubbliv gjennom 50 år i møte 10.febr

11. februar 2025

Klubbliv gjennom 50 år i møte 10.febr

Ragnvald Knudsen har vært medlem i Rotary siden 1977, nesten like lenge som klubben vår har eksistert. Hans yrkesklassifikasjon er bokhandler og han har holdt mange yrkesforedrag i både denne klubben og i andre klubber i byen.

Guvernørbesøk fra DG Aud

5. februar 2025

Guvernørbesøk fra DG Aud

DG Aud Schjødt Fredriksen Hadde 4. februar invitert seg til å besøke Malvik RK og de inviterte oss til å komme dit og møte guvernøren. Hyggelig å møte både DG og medlemmene i Malvik.

Årets nettverkskonferanse ble spennende og er viktig for alle

5. februar 2025

Årets nettverkskonferanse ble spennende og er viktig for alle

Over 90 rotarianere samt noen ukrainske gjester var tirsdag 4. februar samlet til årets nettverkskonferanse i Sparebanken Midt-Norges lokaler i Trondheim. Og med et meget viktig og dagsaktuelt tema: «Ukraine defence against Russia’s fullscale invation».

«Miljøpakkens arbeid og prioriteringer».

9. januar 2025

«Miljøpakkens arbeid og prioriteringer».

Notat fra møte i Charlottenlund Rotaryklubb 6. januar 2025.
Kveldens foredrag var ved Inger Mari Eggen, enhetsleder i Mobilitets- og samferdselsetaten i Trondheim Kommune.. Denne enheten ligger under Byrådsområde Miljø-, næring og samferdsel.

Ove Mjølnerød fortsetter med  "Hva jeg spiser - og ikke spiser"

12. november 2024

Ove Mjølnerød fortsetter med "Hva jeg spiser - og ikke spiser"

Mandag 11.nov kunne Ove fortsette med å fortelle om hva han spiser og hva han ikke spiser. Første del fikk vi 30/9. Den 92 år gamle legen er godt oppdatert og full av energi fortsatt.

Egoforedrag av Lars Tøndel

5. november 2024

Egoforedrag av Lars Tøndel

Klubbens nye medlem, Lars Tøndel, var hovedaktør i vårt klubbmøte 4.nov. Han fortalte om sin oppvekst på 60-tallet på Bakkaunet her i Trondheim. Han ble født i 1963 og fikk sine første skoleår på Bispehaugen skole og senere ungdomsskole på Rosenborg.

Egoforedrag av Dag Svinsås

22. oktober 2024

Egoforedrag av Dag Svinsås

Som infosjef og presseansvarlig i Rosenborg BK på 90-tallet, fikk han senere mange år en posisjon i det europeiske fotballforbundet UEFA, «han var som et lite tannhjul i et stort og velfungerende maskineri»! Vi fikk et glimt fra kulissene!

Klubbmøte

27. august 2024

Klubbmøte

President Lars ønsket velkommen til alle, innkludert de 2 gjestene som deltok i møtet. Forhåpentlig vis ga det mersmak å erfare litt om hvordan en Rotaryklubb er fra innsida og at de vil bli medlem.