Metrobussen i Trondheim: Hvorfor? Og hvordan kan dette bidra til en bedre by?
Metrobussen i Trondheim: Hvorfor? Og hvordan kan dette bidra til en bedre by? Dette var utfordringen som Harald Storrønning, direktør for rutetilbud og infrastruktur i AtB hadde fått i forkant av møtet.3. august i år ble det innført et helt nytt opplegg for
kollektivtransporten i Trondheim. Harald Storrønning var sentral i utviklingen
av opplegget og vårt møte 4.november ga han oss en god innføring i både
bakgrunn og erfaringene så langt.
Selskapet AtB ble etablert 15. september 2009 og 1. august
2010 overtok AtB AS ansvaret for forvaltningen av busstilbudet i Trondheim, og 1.
januar 2011 ble ansvaret for forvaltningen av all øvrig ikke-kommersiell
busstrafikk i Sør-Trøndelag og trikken på Gråkallbanen også overtatt. Da de to
Trøndelagsfylkene ble slått sammen 1. januar 2018 overtok AtB også ansvaret for
kollektivtrafikken i det tidligere Nord-Trøndelag.
I det gamle ruteopplegget i Trondheim gikk alle busser inn til sentrum, det var yderst få tilbud om å reise «på tvers» kollektivt. I 2012 ble det vedtatt at Torvet skulle være bilfritt og muligheten for å ha en sentral i sentrum forsvant etter hvert. «Byvekstavtalen» som kommunen gikk inn på i forhold til Staten, tvang fram en endring for at flere skulle reise kollektivt og færre kjøre bil i sentrum. Det ble derfor fortatt en «reisestømsanalyse» for å avdekke hvor byens befolkning reiser. Denne analysen viste at opplegget var foreldet og den danner nå grunnlaget for det ruteopplegget som ble innført 3. august. I dette opplegget har Metrobussen en sentral plass. Det er etablert omstignings- og knutepunkter for at reisende skal kunne stige om til andre linjer som møtes i disse punktene. Linjer som trafikkerer punktene skal ha lik frekvens og overgangene er tilpasset slik at ventetiden skal bli laveste mulig – da i de viktigste punktene.
Opplegget er fleksibelt og kan justeres når
behov tilsier det. Det gir mulighet for flere bussavganger uten at det blir for
mange busser i sentrum og bussene vil være mer i rute i forhold til rutetabell.
Etter 2 mnd drift erfares det art mye fungerer godt, men også at det må foretas justeringer etter hvert. For oss tilhører var dette et informativt møte som gir en vesentlig større forståelse for behovet de gjennomførte endringene enn den en får med å lese Adressa!
Kopier denne linken og se på filmen! https://www.youtube.com/watch?v=o-71NjRMGpY&feature=youtu.be
12. november 2024
Ove Mjølnerød fortsetter med "Hva jeg spiser - og ikke spiser"
Mandag 11.nov kunne Ove fortsette med å fortelle om hva han spiser og hva han ikke spiser. Første del fikk vi 30/9. Den 92 år gamle legen er godt oppdatert og full av energi fortsatt.
5. november 2024
Egoforedrag av Lars Tøndel
Klubbens nye medlem, Lars Tøndel, var hovedaktør i vårt klubbmøte 4.nov. Han fortalte om sin oppvekst på 60-tallet på Bakkaunet her i Trondheim. Han ble født i 1963 og fikk sine første skoleår på Bispehaugen skole og senere ungdomsskole på Rosenborg.
22. oktober 2024
Egoforedrag av Dag Svinsås
Som infosjef og presseansvarlig i Rosenborg BK på 90-tallet, fikk han senere mange år en posisjon i det europeiske fotballforbundet UEFA, «han var som et lite tannhjul i et stort og velfungerende maskineri»! Vi fikk et glimt fra kulissene!
27. august 2024
Klubbmøte
President Lars ønsket velkommen til alle, innkludert de 2 gjestene som deltok i møtet. Forhåpentlig vis ga det mersmak å erfare litt om hvordan en Rotaryklubb er fra innsida og at de vil bli medlem.
19. juni 2024
Sommerfest med presidentskifte
Mandag 17.juni hadde klubben sommerfest i Hornemannsgården med presidentskifte. Helge Meyer overlot presidentkjede og klubbe til innkommende president Lars Sæter.
12. juni 2024
Besøk i buddhisttempelet Chùa Đôn Hậu
Den 10.juni 2024 besøkte klubben Chùa Đôn Hậu (Don Hau Pagoda) som ligger på Tiller i Trondheim.
Ca. 500 buddhister sogner til tempelet, som ble åpnet i 2009. Bygd over tre etasjer, og kostet ca. 20 mill NOK. Finansiert ved donasjoner.
31. mai 2024
"Illegal virksomhet og følger under krigen".
Kristoffer Helland-Hansens onkel Peter var en aktiv motstandsmann under 2.verdenskrig og erindringer derfra har han delt med sin nevø Kristoffer.
2. mai 2024
Georgia - Sakartvelo
Marit Holand er tidligere sorenskriver ved Fosen tingrett. I tidsrommet 2004 til 2014
Deltok hun i to år i et bistandsprosjekt i Georgia. Tilsvarende prosjekt gikk også i Moldova. I vårt møte29.april fortalte hun om opplevelser og erfaringer fra Georgia.
9. april 2024
Vaksiner og vaksinering
Overlege Svein Arne Nordbø, pensjonert virolog fra St. Hospital mm, foredro mandag 8.april 2024 om vaksiner og vaksinering. Vaksinering er bruk av vaksine som stimulerer immunsystemet slik at den som blir vaksinert, blir beskyttet mot den aktuelle sykdomm
8. februar 2024
Energisituasjonen ved Odd Moen
Odd Moen, Siemens Energy:Hvordan kan Sol-, Vind og Kjernekraft erstatte bruk av fossil energi?
Trondheim er Siemens Energy største lokasjon i Norge med totalt ca. 400 ansatte. Siemens har totalt ca. 350.000 ansatte world wide, og dekker et stort spekter